Η. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χρειάζεται Νέο Θεσμικό Πλαίσιο

0

Θεόδωρος  Ι.Μπαβεας     ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2002

Χωρίς  να κατέχομαι από μηδενιστικές τάσεις και απόψεις  για την μέχρι σήμερα λειτουργία της  Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης  πιστεύω ότι στις δυο πρώτες τετραετίας 1994-2002(στη πρώτη ήμουν Νομαρχιακός σύμβουλος) η Ν.Α ευρίσκεται ακόμα μέσα σε ένα νεφέλωμα(  όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο πρώτος Νομάρχης κ.Μαθιελης) θέλοντας έτσι να οριοθετήσει την αποστολή της,  ενώ μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες δεν έχουν ξεκαθαρισθεί και  συνεχώς αφαιρούνται.

 Ήταν το 1994 νέος θεσμός μια σωστή μεταρρύθμιση στην δια της αποκεντρώσεως διοίκηση της περιφέρειας με ανθρώπους που εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες .

Επομένως έπρεπε  οι πολίτες να ενημερωθούν  για τις αρμοδιότητες της, ενώ η κύρια αποστολή της ήταν και είναι ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα με την Ν.Α στις τοπικές κοινωνίες να εκλέγουν τον ΝΟΜΑΡΧΗ και τους συμβούλους μέσα από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που είναι γνώστες των προβλημάτων του τόπου τους.

 Χρειάζεται συσπείρωση των τοπικών πολιτικών δυνάμεων διότι η προσωπικότητα της Ν.Α πρέπει να έχει αγωνιστικό διεκδικητικό χαρακτήρα προς την κάθε κεντρική εξουσία για την λύση των προβλημάτων του τόπου, η ευθύνη στην επιλογή των προσώπων ανήκει στους πολίτες ,οι κομματικές ταυτότητες δεν αποτελούν πάντοτε εγγύηση αξιοσύνης των υποψηφίων.

 Πιστεύω ότι  από την πρώτη αρχή τα πολιτικά ΘΑ θα έπρεπε να περιορισθούν και να μπουν άξονες που να έχουν δυο κατευθύνσεις , την αναπτυξιακή και την κοινωνική που να αφορά τον παράγοντα άνθρωπο και το περιβάλλον. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα του νομού μας αλλά τα προσεγγίζουμε με δυσκολία μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες . Στο νομό μας τώρα δυο τετραετίες ο Δημοκρατικός προγραμματισμός των έργων υποδομής έχει γίνει τεράστιος, με χιλιάδες ώρες  συσκέψεων και χιλιάδες σελίδες προτάσεων που περιμένουν να υλοποιηθούν.

Κατά την γνώμη μου η οικονομική δυναμική του νόμου είναι μικρή σε εθνικό επίπεδο, επομένως χρειάζεται προσπάθεια να αυξηθεί η χρηματοδότηση, ώστε τα ώριμα έργα, (όπως λέμε στην νομαρχιακή γλώσσα) να εκτελούνται και όχι να  μεταφέρονται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο για να βρεθούν χρήματα και όχι να συσσωρεύονται στα ντουλάπια των αρμοδίων .

Η Δημιουργία νομαρχιακού διαμερίσματος που θα αφορά το ΕΠΑΡΧΕΙΟ  της Λήμνου και τον ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ,(με τροποποίηση του νόμου) κρίνεται από την μέχρι σήμερα πορεία της Ν.Α απαραίτητη διότι το ΕΠΑΡΧΕΙΟ χρειάζεται διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και το επαρχιακό συμβούλιο να προτείνει  λύσεις και με  αυτοτέλεια να έχει αποτελεσματικότητα για ορισμένα τοπικά προβλήματα με την σύμφωνο γνώμη του Νομάρχη .

Εφημ. ΛΗΜΝΟΣ 29-9-2002

 

 .